Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς Πανελλαδικά σχετικά με την Υπουργική απόφαση της 5ης Μαρτίου 2008 για την λειτουργία της μηχανότρατας, έφερε με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής Νομού Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης. 
 Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
   Κύριο Αλέξανδρο Κοντό
Θέμα: «Υπουργική απόφαση της 5ης Μαρτίου 2008 για λειτουργία της μηχανότρατας».
Η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας (ΣΑΕ) με επιστολή της στις Ομοσπονδίες μέλη της, αναφέρεται σε κινητοποιήσεις που προγραμματίζει από 24.3.08  για την Υπουργική απόφαση της 5ης Μαρτίου 2008, με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία της μηχανότρατας σε ελάχιστη απόσταση 1ν.μ. από την ακτή.
Συγκεκριμένα με βάση την απόφασή σας, που είναι αντίθετη και με τον ΕΚ 1967/06 περιορίζεται από 1,5 ναυτικά μίλια που ίσχυε μέχρι τώρα σε 1 ν.μ. από την ακτή την απόσταση απαγόρευσης λειτουργίας της μηχανότρατας Επισημαίνω ακόμη ότι η Σ.Α.Ε. με έγγραφό της προτρέπει τα μέλη της να περιφρουρήσουν την αυστηρή εφαρμογή του ΕΚ 1967/06 με παρεμβάσεις τους στα κατά τόπους λιμεναρχεία.
Η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανονισμών γνωρίζετε ότι είναι υποχρεωτική και γι' αυτό προκαλεί την οργή αλλά και την απορία των αλιέων οι οποίοι διερωτώνται γιατί υπογράψατε τέτοια παράνομη απόφαση.
Έτσι γενάται το ερώτημα ποια σκοπιμότητα σας οδήγησε σ' αυτήν σας την ενέργεια, που αναστατώνει 40.000 χιλιάδες βιοπαλαιστές και μάλιστα των ακριτικών περιοχών της χώρας μας, και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια εφαρμογής  ορθολογικών κανόνων αλιείας  και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Είναι  ανάγκη λοιπόν να τηρηθεί ο ΕΚ 1967/06 για να σταματήσει η δίκαιη αναστάτωση των αλιέων και να μπει κάποια τάξη στις αλιευτικές δραστηριότητες ώστε να  αποτραπεί η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μη περαιτέρω συρρίκνωση του αλιευτικού κεφαλαίου.
Επισυνάπτω σχετικά έγγραφα της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας.